Prepararea siropului de măceșe este un proces simplu și benefic pentru sănătate, datorită conținutului său bogat în vitamina C. Acest sirop este recomandat în special în caz de debilitate și anemie la copii, datorită conținutului său de vitamine din complexul B, fier și magneziu. De asemenea, ajută la dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infectioase și complicatiile acestora și stimulează pofta de mâncare. Administrarea recomandată este de 3-4 lingurițe pe zi, în cure de 2 luni, urmate de o pauză de 20 de zile.
Siropul de măceșe are și rolul de a regla circulația periferică deficitara. Acest preparat îmbunătățește circulația la nivelul vaselor de sânge mici și a rețelei capilare. De asemenea, bioflavonoidele din pulpa măceșelor întăresc pereții vaselor de sânge, fiind eficiente împotriva fragilității capilare. Este recomandat și în cazul femeilor aflate la menstruație.
Pentru a pregăti siropul de măceșe, vei avea nevoie de 200 g pulbere de pulba de măceșe, 800 ml apă și 500 de grame de zahăr brun. Peste măceșe se adaugă apa clocotită și se lasă să macereze timp de 12 ore. Apoi, se adaugă zahărul brun și se amestecă bine la foc foarte mic. Amestecul obținut se pune în borcane mici și se sterilizează în cuptor la 80 de grade timp de 40 de minute.
Siropul de măceșe poate fi administrat zilnic, în doza de 4-6 linguri. Acesta aduce multiple beneficii pentru sănătate și poate fi un aliat de nădejde în menținerea stării de bine.