Brânzoaicele sau Poalele-n brâu, așa cum li se mai spune în unele regiuni, sunt un desert tradițional pe care cu siguranță l-a gustat oricine măcar o dată în viață. Copiii care au avut bunici au fost răsfățați cu aceste delicii în copilărie. Ele sunt ușor de preparat și extrem de gustoase. Iată cum le poți pregăti:
Pentru aluat vei avea nevoie de 400 g făină, 1 pahar de lapte, 50 g drojdie, 150 g unt sau untură, 3 lingurițe de zahăr, 1 linguriță de sare și un ou pentru a unge aluatul înainte de coacere. Pentru umplutură, vei folosi 200 g brânză de vaci (mai sfărâmicioasă, nu cea untoasă), 1 ou, 1 lingură de smântână, 1 linguriță de făină, un praf de sare, vanilie și zahăr după gust.
Pentru a pregăti aluatul, pune untul sau untura peste făină într-un vas potrivit pentru frământat. Adaugă treptat laptele în care ai amestecat drojdia, zahărul și sarea. Frământă până când aluatul devine consistent și nu mai lipsește de vas. Lasă-l la rece timp de aproximativ 3 ore pentru a crește încet.
După ce scoți aluatul de la rece, întinde o foaie nu foarte subțire și taie pătrate de aproximativ 10 cm. Pune o lingură de umplutură peste fiecare pătrat și adu colțurile spre centru pentru a forma un fel de plic. Lipsește-le cu degetele ude pentru a nu se lipi și unge-le cu ou pentru un aspect lucios. Așază brânzoaicele într-o tavă unsă și introdu-le în cuptor.
Pentru umplutură, amestecă brânza de vaci cu oul, făina, smântâna, sarea, vanilia și zahărul până obții o compoziție omogenă.