Călin Georgescu a decis să acționeze în judecată cele trei instituții fundamentale implicate în organizarea alegerilor, cerându-le să reia Turul 2 al alegerilor pentru președinția României. Avocații săi susțin că norma juridică pozitivă are întotdeauna prioritate, fiind creatoare de efecte juridice.
Într-un comunicat, Călin Georgescu pune întrebări importante legate de validitatea și constituționalitatea Hotărârii nr.31/2024 a CCR. De asemenea, se menționează că va fi inițiată o acțiune în obligația de a face împotriva Guvernului României, AEP și BEC pentru organizarea Turului doi al alegerilor prezidențiale.
Conceptul de obligație de a face implică executarea unei lucrări sau prestarea unui serviciu, în timp ce obligația de a nu face presupune abținerea de la anumite acțiuni. Se subliniază importanța normei juridice pozitive în crearea de efecte juridice constructive.
În contextul existenței Hotărârii nr.32/2024 a CCR, care anulează procesul electoral, se invocă principiul eficienței juridice, acordând prioritate normei care generează efecte constructive. Călin Georgescu insistă asupra necesității respectării normelor juridice pozitive pentru asigurarea unui proces electoral corect și legal.