ATOS, un grup IT francez, a utilizat subsidiara sa din Rusia pentru a achiziționa software-ul necesar pentru un proiect extrem de sensibil în 2021. Acest proiect va gestiona datele biometrice ale tuturor vizitatorilor non-UE în UE, conform unor documente studiate de jurnaliștii de la Financial Times.
Implicarea rusă dezvăluită a ridicat întrebări semnificative cu privire la securitatea infrastructurii de frontieră a UE. Lansarea proiectului rămâne incertă după ce UE a anulat mai multe date țintă din cauza problemelor tehnice.
Documentele consultate de FT sugerează că sucursala ATOS din Moscova a funcționat sub o licență acordată de serviciul de securitate FSB al Rusiei. Patru persoane au confirmat că personalul din Moscova a fost direct implicat în achiziționarea software-ului pentru sistemul de frontieră.
Parchetul european (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi investighează implicarea ATOS Rusia în proiect, fiind responsabil pentru investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE.
Sistemul de intrare/ieșire va monitoriza mișcările fiecărui călător străin care intră sau iese din bloc, înregistrând informații biometrice și personale, precum și date privind vizele obținute. ATOS Belgia a câștigat contractul EES, în valoare de 212 milioane de euro, împreună cu IBM Belgia și Leonardo Italia în 2019.
Olaf, paznicul anti-fraudă al UE, a investigat anul trecut acuzațiile legate de implicarea ATOS Rusia și a constatat că măsurile luate intern de UE-LISA, agenția care implementează EES, nu au fost suficiente, conform unei persoane apropiate anchetei.
Au fost emise recomandări către UE-LISA pentru a rezolva problemele semnalate. Olaf a refuzat să facă comentarii.
„Suntem conștienți de faptul că UE-LISA cooperează îndeaproape cu Olaf. Agenția poate demara acțiunile legale necesare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
UE-Lisa a declarat că știe de „acuzațiile legate de implicarea ATOS Rusia” în proiect, dar că „nu a avut niciodată relații contractuale cu ATOS Rusia”.
Agenția a mai precizat că „nu a existat nicio încălcare de securitate identificată” și că „a continuat să efectueze evaluări sistematice de securitate și a întreprins toate acțiunile relevante de la învățarea problemei”.
Licențele software necesare pentru părțile EES au fost achiziționate prin intermediul birourilor ATOS la Moscova în 2021, conform documentelor interne obținute de FT. Nu există dovezi că filiala din Moscova ATOS a fost implicată în lucrările EES după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
Filiala ATOS, din 2016, a funcționat sub o licență acordată de FSB, una dintre agențiile succesoare ale KGB-ului Uniunii Sovietice. Andrei Soldatov, autor și expert în serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat că o astfel de licență este o „ușă din spate” care permite accesul FSB în activitățile ATOS Rusia. „Ei pot vedea tot ceea ce lucrează această companie”, a spus Soldatov.
ATOS a anunțat că a renunțat la activitatea sa rusă în septembrie 2022, în urma invaziei. Atos, IBM și Leonardo au refuzat să comenteze.
Un oficial european a declarat că dezvăluirile despre ATOS Rusia au ridicat întrebări cu privire la accesul la un astfel de proiect sensibil. „Problema de securitate îmi vine imediat în minte din cauza cantității enorme de date pe care [EES] le va conține”, a spus acesta.