Pasul 1. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm cât de mărunt vrem, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile. Cartofii îi tăiem cubulețe sau bucăți de mărimea dorită iar costița o tăiem felii nu prea groase, cam de 1 cm. Din bucata pe care o aveam, au rezultat 5 felii.
Observatie: Morcovii și pătrunjelul putem să-i dăm și prin răzătoarea mare, dacă dorim!
Pasul 2. Încingem uleiul, într-o tigaie, rumenim puțin costița, pe ambele părți și o scoatem pe o farfurie. Apoi sotăm legumele, mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, cam 3-4 minute, apoi punem rădăcinoasele și le călim împreună, nu mai mult de 2-3 minute. Adăugăm roșiile și le călim împreună, doar vreo 4-5 minute.
Observatie1: Dacă dorim să fie mai lite, putem prăji separat costița și să eliminăm grăsimea lăsată!
Observatie2: Dacă dorim ca mâncarea să fie de post, atunci renunțăm la costiță și sotăm doar legumele!
Pasul 3. Punem apoi cartofii, sucul de roșii, crenguța de cimbru și 1-2 căni cu apă, ca să le cuprindă și lăsăm să fiarbă, cam 20-30 minute (verificăm înțepând cartofii cu o furculiță)! Când sosul este de consistența dorită, oprim focul, adăugăm costița (sau nu, în varianta de post!) și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, acuma adăugăm și usturoiul tocat/pisat și verdeața de pătrunjel, tocată mărunt! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.
Servim mâncărica de cartofi cu costiță afumată, ornată cu verdeață și alături de o salată sau de murăturile preferate! Eu am ales castraveți murați!
Poftă bună!
1În loc de costiță sau mușchiuleț țărănesc afumat, puteți folosi: rasol sau ciolan afumat.
2Dacă avem ciolan/rasol cu os, afumat, îl punem la fiert separat (pentru ca legumele să nu se sfarme!) și-l lăsăm până ce carnea se desprinde ușor de pe os.
3Condimentați cu orice ierburi aromate vă place, dacă doriți: oregano, chimen, cimbru… și mâncărica va fi pe gustul dumneavoastră.
4Dacă nu aveți pătrunjel sau mărar proaspăt, atunci puteți folosi pătrunjel sau mărar uscat.
5În loc de roșii proaspete sau pulpă de roșii conservată, puteți folosi bulion, pastă sau suc de roșii.
6Puteți să puneți și țelină, dacă vă place gustul.
7Dacă renunțați la costiță, atunci mâncarea va fi de post!
Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

0:00