În ziua de 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici, femeile din toată țara pregătesc un desert tradițional apreciat de toți: mucenicii. Există două rețete distincte în funcție de regiune: mucenicii muntenești și cei moldovenești.
Mucenicii muntenești sunt forme mici în formă de opt, fierte într-o supă dulce cu arome de scorțișoară, rom și nucă, în timp ce cei moldovenești sunt colaci pufoși, copți în cuptor, unși cu sirop și presărați cu nucă măcinată. Secretul gustului desăvârșit al mucenicilor moldovenești stă în siropul cu care sunt îmbibați după coacere.
Un ingredient special care face diferența este esența de rom. Acest ingredient, împreună cu coaja de lămâie rasă, transformă mucenicii într-o adevărată delicatesă.
Pentru a obține un sirop delicios și bine aromat, urmează această rețetă simplă:
Ingrediente:
– 500 ml apă
– 3 linguri de zahăr sau miere
– 1 linguriță de coajă de lămâie rasă
– ½ linguriță esență de rom
– Un praf de sare
Mod de preparare:
– Pune apa la fiert împreună cu zahărul (sau mierea) și un praf de sare.
– După ce lichidul începe să fiarbă, adaugă coaja de lămâie rasă și esența de rom.
– Oprește focul și lasă siropul să se răcească ușor.
– Unge mucenicii copți cu siropul călduț și presară nucă măcinată pentru un gust și o textură deosebită.
Acest sirop simplu, dar aromat, va transforma mucenicii moldovenești într-un desert de neuitat, pe care toată familia îl va savura cu plăcere.