Pe 27 februarie 2010, un cutremur devastator cu magnitudinea de 8,8 a lovit sudul statului Chile în largul coastelor oraşului Concepcion. Tsunamiul declanșat de acest eveniment tragic a dus la pierderea a 550 de vieți. Acesta a fost cel mai devastator dezastru natural din țară de la cutremurul cu magnitudinea de 9,5 din 1960, cel mai puternic înregistrat vreodată în lume.
Oamenii de știință avertizează acum că există posibilitatea unui nou cutremur puternic în nordul țării, bogat în resurse minerale. Chile este cel mai mare producător de cupru din lume și al doilea cel mai mare producător de litiu. Principalele mine de cupru ale țării se află în nord, la fel ca și producția de litiu.
Specialiștii în seismologie susțin că la fiecare 10 ani are loc un eveniment major în Chile, din cauza stresului geologic acumulat în anumite zone. Chile se întinde pe o fâșie lungă și îngustă de teren, fiind situat pe Inelul de Foc, o zonă seismică activă care înconjoară Oceanul Pacific. Ciocnirea plăcilor tectonice Nazca și sud-americană este responsabilă pentru munții și cutremurele din Chile.
Dr. Ayaz Alam, geolog și profesor la Universitatea din Santiago din Chile, explică că tehnologia GPS permite monitorizarea mișcării plăcilor tectonice pentru a anticipa posibile evenimente seismice. Eliberarea de energie seismică depinde de stresul acumulat în timp, iar absența unui cutremur major în nordul țării indică faptul că acesta ar putea fi iminent.